Infó a bejegyzésről:
2010. máj. 22.

Nem jó, ha porhanyós – a térdkalács töréséről

A térdkalács (patella) sok más csontunkhoz képest viszonylag kis méretű, de törése mégis kellemetlen sérülés. Tulajdonképpen a térdet nyújtó ín-izom rendszerbe beilleszkedő csontról van szó, ami a combizmok erejét a lábszár felé közvetíti. A sérülés indirekt és direkt erőbehatásra jöhet létre, előbbi esetben megfeszített combizom melletti hirtelen térdhajlítás, utóbbiban térdre(térkalácsra) esés okozza a bajt.

Felismerése nem nehéz – duzzanat, nyomásérzékenység tapintható – különösen elmozdult, szétcsúszott esetben. Ilyenkor jól érezhető a térkalács eredeti helyén lévő besüppedés a két eltávolodott csontdarab között, a végtagot a sérült nem tudja nyújtva emelni. Természetesen nem hagyható el a röntgenvizsgálat sem, ami a részleteket is megmutatja és a kezelési terv felállításához nagyon fontos.

A térdkalács töréseit a következő csoportokba soroljuk: 1. Osteochondralis (egy kis darab – izületi porcot is hordozó! – csont kitörése) 2. Hosszanti 3. Csillag alakú 4. Darabos, más néven romtörés 5. Haránttörés 6. Kiszakításos törés.  A kezelés a törés típusától függ, lehet műtét nélküli, vagy műtéti.  Ha nem operálunk, akkor általában combtőtől a boka fölötti magasságig érő, 10 fokban hajlított helyzetű gipsztokot kap a sérült. Ezt a rögzítést 4-6 hétig kell viselni.

Ma már elterjedtek a levehető, csuklós térdrögzítők, melyek bizonyos térdkalácstörés típusoknál szintén alkalmazhatók. Ha nagymennyiségű izületi folyadékgyülemet (legtöbbször vérömleny) észlelünk, azt a műtét nélküli kezelés előtt is le kell bocsátanunk megfelelő vastagságú tű és fecskendő segítségével. Ha műtéti ellátás szükséges (elmozdult törések), azt lehetőleg mihamarább el kell végezni! A beavatkozás célja a térdkalács és a rajta lévő izületi felszín lépcsőképződés mentes helyreállítása. Szóba jövő műtéti megoldások: húzóhurok, körkörös dróthurok, csavaros rögzítés, valamint ezek kombinációja.

Előfordul (több darabból álló, vagy romtöréseknél), hogy kisebb morzsalékony csontdarabokat végleg el kell távolítani. Ritkán, de szóba jöhet (pl. apródarabos romtörések esetén) a térdkalács teljes eltávolítása. Mindkét esetben fontos, hogy helyreállítsuk a lábszárfeszítő izom-ín rendszert. A műtéti megoldások után is célszerű rögzítést alkalmazni. Szövődményként jelentkezhet fertőzés, a fémanyagok lazulása, az egyenetlenség miatt kialakuló izületi kopás, stb.

Az utókezelés a törés típusától és a páciens együttműködő készségétől is függ: Stabil műtét utáni helyzet esetén 1-2 nap után elkezdhető az irányított tornakezelés. Darabosabb törések után inkább gipsztokot helyezünk fel 6 hétre, majd azt követi a mozgatás. A fémeltávolítást 6 hónap után javasoljuk.


hozzászólások

Nem jó, ha porhanyós – a térdkalács töréséről bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. 1

  sajnos 9hete dorados patella tőresem van. 2-3mm elmozdulással de nem műtőtték meg azt mondták .hogy igy is hejre fog jőnni. csak hosszas idő. szeretném tudni hogy jol van e igy és mikor fogok lábra álni várom mi ellőbi válaszát .egy aggodo 50-en éves nagymama.

 2. 2

  Tisztelt Cím ! A kilenvenes évek végén térdkalácsom bal -eset következtében ketté tört.Így hetvenöt éves koromban kértem a Mozgáskorlátozottaknak adható pakolási engedélyt.Hónapok óta megy a huza-vona,mert bottal nehézkesen járok – holott korábban megkaptam.Jó és kell a sszigorítás,de szerintem nem a hetvenöt évesekkel kellene problémázni ! Mit tehetek,mivel hamarosan ismét orvosi bizottság elé kell állnom. ???

 3. 3
  Dömötör Katalin
  2015. ápr. 03. | Válasz erre »

  Sziasztok naygon sokat segitetet nekem ez a cikk .Mivel 13 éves Kislányomnak letört a parcella mütéttel lett helyreállitva . segits nekem hogyan gyogyulhat meg köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »