Idegtépő küzdelem – a gerincsérvről, kezelési lehetőségeiről

A gerinc, a gerincvelő kényes alkotóeleme az emberi szervezetnek. Sérüléseik sajnos a sportolóknál is előfordulhatnak, ezért nem lehet elégszer foglalkozni ezzel a témával. Legutóbb éppen Huszti Szabolcsnál merült fel a gerincsérv gyanúja, ami később szerencsére nem igazolódott. (sőt azóta már külföldi szerződésről is hallani!!)

Ez a betegség tulajdonképpen a csigolyák közötti porckorong (discus intervertebralis) előboltosulása a gerinccsatorna felé, ami nyomhatja a gerincvelőt, vagy az ideggyököket.

A discus két részből áll: belül lágy zselatinszerű anyag, a nucleus pulposus található, amit a lemezes szerkezetű, gyűrű alakú keményebb anulus fibrosus vesz körül. Ha a külső réteg rostjai megszakadnak, köztük a belső lágy rész előredomborodik, vagy súlyosabb esetben át is törhet rajtuk.

A tünetek ilyenkor: hirtelen erős, kisugárzó jellegű fájdalom, emellett érzés- és mozgászavarok. Utóbbiak megjelenési helye attól függően változik, hogy mely csigolyák magasságában alakult ki a sérv. Leggyakrabban az ágyéki 5. és keresztcsonti 1., illetve az ágyéki 4. és 5. között fordul elő a betegség.

A kivizsgálás során a röntgenfelvétel magát a gerincsérvet nem mutatja ki, inkább az egyéb társuló elváltozásokat lehet vele igazolni, vagy kizárni. Sokkal inkább használható és segíti a tájékozódást a CT és az MR vizsgálat, melyek nagy felbontásban ábrázolják az érintett területen a csontokat és a lágyrészeket egyaránt.

A kezelés többségében nem műtéti, 10-ből 9 esetben a konzervatív terápia is eredményt hoz. A teendők:  nyugalomba helyezés fektetéssel, fájdalomcsillapítás, nem szteroid gyulladáscsökkentők és izomlazítók adása. Ez a módszer akkor alkalmazható sikerrel, ha a porckorongsérv még képes visszahúzódni. Ha már kizáródott, vagy szabadon helyezkedik el, elkerülhetetlen a beavatkozás. A műtéti ellátáskor speciális fektetést alkalmaznak a sebészi munka megkönnyítése érdekében, a bőrmetszést a háti oldalon kell végezni, ugyanis innen lehet legjobban megközelíteni a sérvet. Ha megtörtént a feltárás, előtűnik az előrenyomuló porckorong, amint bedomborodik a gerinccsatornába. Az operáció során nemcsak ezt távolítják el, hanem az egész belső, lágy részt, a nucleus pulposust. Ez azért lényeges, mert így a legkisebb a kiújulás valószínűsége. Az utókezelés speciális rehabilitációs központban, előre meghatározott kezelési terv szerint zajlik, melynek eredményeként a sportoló teljes felépülése várható.


hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »