Törékeny páros – Az alkarcsontok töréséről

Az alkar csontos vázát az orsócsont (radius) és a singcsont (ulna) alkotják.  A törzshöz közeli végeik törését a könyök, távoli végeikét pedig a csukló sérüléseihez soroljuk.  A fennmaradó esetekben beszélünk ténylegesen alkartörésről. Külön-külön és együtt is törhetnek, ez utóbbi az úgynevezett „komplett” alkartörés.

Felismerése általában könnyű: A laikus szemlélő számára azonnal szembetűnő ijesztő deformitás, görbeség egyértelműen jelzi a bajt. Az egyszerűbb eseteken kívül előfordul, hogy a törés valamelyik csont izületi végének ficamával jár együtt, vagy hogy a két csont között feszülő inas lemez is elszakad. Az orsócsonton és singcsonton tapadó izmok a törés pillanatában létrehozzák a típusos elmozdulást, alkartörés esetében ritka az elmozdulás nélküli eset.


Elsősegély szempontjából itt is a felfüggesztés, nyugalomba helyezés a legfontosabb, majd a mielőbbi szakorvosi ellátás.  A kezelés tekintetében ritka, hogy csak helyretétellel és gipsszel megoldható a dolog, legtöbbször műtétre van szükség. Manapság legelfogadottabb a lemezzel és csavarokkal történő stabil törésegyesítés, mert ilyenkor általában elhagyható a gipszrögzítés – megelőzve ezzel az izületek mozgásbeszűkülését. Amennyiben mégis gipszre van szükség, (műtét nélkül, vagy nem teljesen stabil műtéttel  ellátott esetek) annak a könyököt is rögzítenie kell, hogy ne mozduljanak el a csontok.

(Nem mozgásstabil műtét például a velőűrsínezés /a csont üregébe hosszirányban vezetett dróttal/, ami a csontokat ugyan jó helyzetbe hozza, de a törtvégek közti mozgást nem szünteti meg teljesen.) A derékszögű gipszet egy hét után lehet véglegesíteni.

A rögzítési idő esetenként változó, átlagban 8-10 hét.

 

A cikk eredetije PDF fájlban is megtekinthető!


hozzászólások

Törékeny páros – Az alkarcsontok töréséről bejegyzéshez 34 hozzászólás

 1. 1
  Lakatos József
  2013. jan. 31. | Válasz erre »

  Jó napot kérdésem mennyi az ideális idő a törés és a mütét között a kckázat nélküli gyogyuláshoz már 7 órra telt el a törés otta orvos 6 orája látta elöször továbitva másik orv 5orra telt el még nem tudni mennyi fog menyi az esély hogy nem lessz rosszab hátha itt késégesebb ek választ korházban nem kapok alkar nagyon csunya deformált törés 12éves fiam miadt agodom !!! Nekem negyon sok idönek tünik a tehetetlen váratozás

  • 2

   Tisztelt Uram! Elvileg mielőbb meg kell operálni a törést, de ha rögzítve van, 24 órán belül még nem késő. Üdvözlettel: Dr. Boross

   • 3
    Lakatos József
    2013. jan. 31. |

    Köszönöm !

 2. 4
  Anikó
  2015. aug. 06. | Válasz erre »

  Üdvözletem.komplett alkartöésem volt.vasárnap hajnali3-kor kerültem be a korházba.kedden mütöttek meg.sokkalottam az időt amit várnom kellet,nyilt töréssel.lemezes mütétem volt.most van 1 honapja.a nagyujjam nem tudom megemelni megtartani.a csuklom sem fordul.ilyen rövid idön bellül nem csodát várok de kétségbe estem h javulni fog e…. kezelés gyogytorna megkezdve… kérem irjon

  • 5

   Kedves Anikó!
   A gyógytorna nagyon fontos és sokat segít, úgyhogy van remény a gyógyulásra! Üdvözlettel: Dr. Boross

 3. 6

  Tisztelt Hölgyem! Köszönöm bizalmát, hogy megosztotta velem aggodalmait! Édesanyja esetéről csak vizsgálat és leleteinek áttekintése alapján tudok pontos véleményt mondani. Üdvözlettel: Dr. Boross

 4. 7
  Komjátiné Balogh Ildikó
  2015. dec. 13. | Válasz erre »

  Üdvözlöm! Édesanyámat 2 hete műtötték bal felkar töréssel. Velőűrsint raktak a karjába. 3 napja volt varratszedésen. Műanyag rögzítőt használ. A műtét óta iszonyatos fájdalmai vannak azótais fájdalomcsillapítókon él. Kérdésem, várhatunk -e valamiféle javulást és mikor ??? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Ildikó

  • 8

   Kedves Ildikó! Vizsgálat és megtekintés nélkül nehéz pontos választ adni. Friss még a műtét, elvileg fájhat még az operált végtag. De mindenképpen azt javaslom, keressék fel a kezelőorvost, aki megnyugtató magyarázatot tud adni a személyes vizsgálat és esetleges kontroll röntgen felvétel alapján.

 5. 9
  Komjátiné Balogh Ildikó
  2015. dec. 13. | Válasz erre »

  Dr. – úr ! Köszönöm megtisztelő válaszát ! Ildikó

 6. 10
  p0d
  2015. dec. 18. | Válasz erre »

  Üdv. Milyen időközönként kell tornáztatni műtét után? KB. Mikor tudom használni?

 7. 11
  p0d
  2015. dec. 18. | Válasz erre »

  Üdv. Milyen időközönként kell tornáztatni? Ilyenkor tarthatom a másik kezemmel? KB. Mikorra tudom használni? (egerezni vele)

 8. 12
  Molnárné Jónás Hajnalka
  2015. dec. 25. | Válasz erre »

  Üdvözlöm!A fiamat aki 8 évrs nov.végén műtötték sing és orsócsont töréssel amit drótoztak.A kérdésem az lenne hogy gyógytornászt nem ismerek és van-e olyan módszer amivel itthon tudnám tornásztatni hogy teljesen felépüljön.És természetes hogy a drót vége néha még gennyesedik.A drót kiszedése ugyan ekkoraűtéttel fog-e járni?A hőemelkedés normális ilyen esetben? Válaszát előreis köszönöm!

 9. 13
  2016. jan. 05. | Válasz erre »

  Engem 3 hete műtöttek, de még nem tudom kiegyenesíteni a kezemet. Ez nem baj?

 10. 15
  Boross Tóbiás
  2016. jan. 12. | Válasz erre »

  Üdv, engem dec. 17-én műtöttek, mind a két alkar csontom eltört, és még mindig nem tudom kinyújtani a kezemet. Kb. mikor tudom kinyújtani?

 11. 17
  2016. jan. 16. | Válasz erre »

  És az baj, ha egy kicsit kinyomja a bőrt a drót a könyökömnél?

 12. 19
  Papp Ilona
  2016. jan. 21. | Válasz erre »

  Tisztelt Doktor úr!
  60 éves nő vagyok,a hónap elején esésből kifolyólag, eltörött a jobb könyököm,ügyeleten gipszsínbe tették,másnap a röntgen leleten a következő diagnózis szerepel.
  “A radius fejecsen radio-volarisan kb. 3 mm impressioval kísért véső törés van.” S 5210 kóddal
  Felmerült a műtét szükségessége de a konzílium a konzervatív kezelést(gipszsín)javasolta, így hetente röntgenezik,és átkötözik ugyanaz a gipszsín van rajta, amit az ügyeleten rátettek, nem stabil, lötyög, elmozdul, ezt közöltem az orvossal, de nem tettek újat fel.Már itthon én tekertem rá rugalmas pólyát ,hogy ne mozogjon el.Kérdésem az lenne, jól forr-e össze majd műtét nélkül a csont? Ha esetleg nem, milyen következmények várhatók? Tudom-e majd a karom teljesen kinyújtani, rendesen használni. Egyedül élek, tehát kénytelen vagyok használni a jobb kezem is amennyire tudom.Ez mennyire befolyásolja a gyógyulást?
  A legutóbbi leleten ez áll: Redisloc. nem látható. Ez mit jelent? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel. Ilona

 13. 20
  Mariann
  2016. Már. 09. | Válasz erre »

  Tisztelt Doktor Úr!
  Azt szeretném kérdezni, hogy az orsó csont csuklófelőli törésekor alkalmazott lemezes rögzítés esetén a lemezt el szokták-e távolítani a gyógyulás után, vagy örökre ott marad?

  • 21

   Tisztelt Hölgyem! A fémeltávolítás a Páciens életkorától is függ, illetve attól, hogy a lemez okoz-e panaszokat. Általánosságban azért meg szokott történni a fémkivétel.

  • 22

   Tisztelt Hölgyem! A fémeltávolítás a Páciens korától is függ és attól is, hogy okoz-e panaszt. Fiatal korban egyébként általában eltávolítjuk a fémeket. Üdvözlettel: Dr. Boross

 14. 23
  Pongó Nelli
  2016. ápr. 21. | Válasz erre »

  Tisztelt Doktor Úr!
  Január 14-én tört el 8 éves kislányom mindkét alkar csontja. Nem műtötték, 4 hétig volt hónaljig gipszelve. 4 hét után még nem alakult jól a várt gyógyulás, de levették a gipszet, és 3 hét múlva mehetett volna vissza sportolni. Akkor mi elmentünk egy gyógytornász ismerőshöz, mágnesterápiás kezelést kap. Most volt a második kontroll röntgen, a gipszet 10 hete vették le, de a röntgen szerint még mindig nem csontosodik úgy ahogy kéne, továbbra sem sportolhat, folytatni kell a mágnesterápiát. Mennyire normális az, hogy ennyire elhúzódik a csontosodás folyamata? A kezelőorvosa már rég visszaengedte volna sportolni, miközben laikus számára is látható volt még a törés a röntgenen.

  • 24

   Tisztelt Hölgyem! Pontos választ csak a röntgenfelvételek megtekintése és a gyermek vizsgálata alapján lehet mondani.

 15. 25
  Balazs Edith
  2016. jún. 16. | Válasz erre »

  Tisztelt doktor úr!
  9 éves fiamnak komplett alkar törése volt, Szeget tettek,4 hete, ma kontrolrontgen volt és 15-20% ferdules van az orsocsonton. Azt mondták ,a növekedéssel helyrejon. Kérdésem hogy ez igaz-e és a későbbiekben okoz-e hátrányt bármiben?
  Köszönöm

  • 26

   Tisztelt Hölgyem!
   Gyermekkorban valóban csodás gyógyhajlama van a csontoknak, és az alkartörés relatív “görbesége” tényleg ki tud és ki szokott egyenesedni.
   Tehát jó esély van arra, hogy semmi maradandó következménye nem lesz ennek a törésnek.
   Üdvözlettel: Dr. Boross

 16. 27
  Kovács Lajos
  2016. Júl. 11. | Válasz erre »

  Jó napot Dr Úr! pont 1 hónapja volt komplett alkar törésem. Belső lemezes rögzítést alkalmaztak. Sportbaleset történt. Fekve nyomás közben a csuklóm rossz helyre került így az újaim hátra feszültek és a felső szakaszban történt a törés. A sebem szépen gyógyul. Tornásztatom és sportoló révén fegyelmezetten betartom a tornát. Az alkaromban a törés résznél folyamatos feszülést érzek, valamint feszül az alkarom. Azt szeretném kérdezni, h ez normális e és azt, h van e még esély, h folytathatom az erő emelést vagy pedig lassan dolgozzam fel, h vége? Válaszát előre köszönöm!

  • 28

   Kedves Lajos! Pontos válaszhoz mindenképpen szükség lenne egy személyes vizsgálatra és friss röntgenfelvétel készítésére. Ezért azt ajánlom, keressen fel egy szakrendelést. Ha gondolja, én is szívesen megvizsgálom, a honlap kapcsolat menűpontjánál megtalálja a bejelentkezési telefonszámokat.

 17. 29
  Pintér Gábor
  2016. aug. 27. | Válasz erre »

  Nekem Decemberben eltört a kezem (komplett alkar törés), és még mindig nem tudok vele pár kilogrammnál nehezebbet emelni, a kezem körülbelül a közepén tört el, két drót volt benne, és kb 4-5 hónapig voltak benne a drótok.

  Gyógytornára nem járok, és nem is jártam. Körülbelül mennyi idő múlva tudok nehezet emelni, és csinálhatok vele mondjuk fekvőtámaszt, vagy felhúzásokat?

  • 30

   Kedves Gábor! Pontos választ csak személyes vizsgálat alapján tudok mondani, de azt kiemelném, hogy a gyógytornának óriási jelentősége van egy ilyen sérülés utókezelésében, tehát érdemes lenne beutalót kérnie.

 18. 31
  Varga Adrienn
  2016. Sze. 14. | Válasz erre »

  Tisztelt Doktor Úr! 2014 októbereben autobaleset következtében mindkét alkarcsontom eltört, a sing csont egy réaze szilánkosra nyílt törésre sikerült. Mindekttő fémmel van rögzítve. 2015 júliusban a singcsontot ismét megoperálták, mert nem forrt össze a csont és eltört a fém is, ezért spongiosa plasticat csináltak és új fémet tettek be. Elvileg terhetlhető a kezem, de 4kilónál nehezebb dolgott nem tudok emelni, kézhátra egyáltalan nem tudom fordítani, kb. nem is moccan, nagyon megkeseríti az életemet, nagyon érzékeny, folyamatosan recseg ropog fáj ha mozdítom. E honap végen elvileg már beszéljük az orvossal a fémeltávolítást. Félek, hogy ilyen fog maradni, de ő azt mondja a fémek miatt ne, tudom mozdítani. Helyre jöhet ez? Mennyi a gyógyulási idő, hogy újból a műtét után autót tudjak majd vezetni?
  Köszönöm válaszát előre is!

  Varga Adrienn

  • 32

   Kedves Adrienn! A pontos válaszhoz vizsgálatra és a friss röntgenfelvétel megtekintésére is szükség van. Üdvözlettel: Dr. Boross

 19. 33
  Kupó Balázs
  2017. feb. 12. | Válasz erre »

  Tisztelt Doktor Úr!
  Múlt héten alkartörést szenvedtem Franciaországban. Az orsócsontom törött el és el is mozdult. Másnap megműtötték és két dróttal rögzítették, majd a műtét másnapján körkörös gipszet kaptam, de csak az alkaromra. A héten Magyarországon újra röngnezték a kezem és szerencsére nem mozdult el a hazautazás során, viszont kiderült, hogy a könyökömnél is letört egy kis darab az orsócsontból.
  Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben, szükséges e egy felkarig tartó gipsz, vagy elégséges az alkaron, és a könyéknél levált csontdarad így is össze tud forni?

 20. 34
  Szalai Attila
  2017. máj. 16. | Válasz erre »

  Helyes az ha alkartörésnél (mindkettő csont) a gipszelésnél , a gipszet a törés helyénél összenyomják? (9éves kislány)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, két műsor között – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

Dr. Boross most megjelent, első válogatás CD-jét az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Media Markt áruházak – www.mediamarkt.hu Líra könyvesboltok – http://www.lira.hu/hu/zene/konnyuzene/cd-konnyuzene/dr-boross-rendel-valogatas-cd Lemezkuckó CD … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – ajánlom mindenkinek zenés műsoromat a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 között! A hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évek legjobb … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! A Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom pácienseim … Tovább a bejegyzéshez »