Infó a bejegyzésről:
2010. Sze. 01.

Találatok körön kívül – a lőtt sérülésekről

A lőtt sebek a sérülések speciális fajtáját képviselik, megjelenésükben és kezelésükben is eltérnek a többitől. Mivel a fegyverek szerepet kapnak néhány sportágban, és szabadidőben is használhatjuk őket, nem haszontalan említést tenni a veszélyekről, tudnivalókról, teendőkről.

Lövési sérülés során a lövedék becsapódáskor bemeneti nyílást hoz létre, mögötte lőcsatorna alakul ki, végül a kimeneti nyíláson hagyja el (ha elhagyja) a szervezetet. A bemeneti nyílás átmérője a lövedék becsapódási felületével közel azonos. A lőcsatorna a lövedék emberi szövetekben megtett útja. Ennek fala nem egyenletes, mert a lövedék a lövés haladási iránya mellett erre merőleges forgó, illetve billegő mozgást is végez.

A kimeneti nyílás általában szabálytalan alakú és átmérője nagyobb, mint a bemeneti nyílásé. Vizsgálatkor nagyon fontos a be- és kimeneti nyílás pontos meghatározása, annak megállapítása, hogy életet veszélyeztet-e a sérülés?

Az ellátás függ attól, hogy mely emberi szövetet érinti a lövedék, és attól is, hogy kis, vagy nagyenergiájú lövésről van-e szó? Alapszabály, hogy a be- és kimeneti nyílást egyaránt ki kell metszeni. Ha lehetséges a lövedéket eltávolítjuk, bizonyos esetekben viszont – ha ez nagy kockázattal jár – ettől el kell tekinteni. Minden lövési sérülés szennyezettnek tekintendő, ezért sebellátás után a bőrt a gyulladásos szövődmény veszélye miatt azonnal, szorosra bevarrni tilos!

Ha csontsérülést észlelünk, azt a törések általános ellátási szabályai szerint kell kezelnünk. Ha a lövés ízületbe hatol, a kitisztítás után az ízületi tokot zárjuk (bevarrjuk), a bőrt azonban ilyenkor sem. Minden esetben tetanus elleni védőoltást kell adni, illetve csaknem mindig szükség van antibiotikus kezelésre a fertőzések megelőzése céljából. Izomsérülés esetén az elhalt, életképtelen izomszöveteket el kell távolítani.

Az ereket is érheti a lövedék. Ha lehetséges, helyre kell állítani (külön módszerrel meg kell varrni) a véredényeket,  ha viszont (például végtagnál) olyan súlyos a roncsolódás, hogy ez nem tehető meg, és a kéz, vagy láb vérellátása nem működik, az amputatio is szóba jön. A csontok esetében is érvényes az a szabály, hogy minden életképtelen darabot el kell távolítani, mert azok gyulladást, fertőzést okozhatnak.

Mivel a lőtt sérülések komoly, akár végzetes károsodásokat okozhatnak, nem árt, ha óvatosak vagyunk a fegyverünkkel, akár élsportról, akár szabadidő sportról van is szó!


hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »