Parányi méretek, óriási eredmények – a mikrosebészetről

Az orvostudomány egyik különleges és csodálatos területe a mikrosebészet. Az apró erek, idegek és egyéb képletek mikroszkópos helyreállítása sok esetben egy-egy végtag megmentését jelentheti. Ezt a sebészi eljárást több szakterület is alkalmazza, ezúttal a baleseti-, kéz- és ortopédsebészet szempontjából tekintjük át röviden a technika lényegét és a lehetőségeket.

Mikroszkópot először a szemészetben használtak, 1946-ban. 1960-ban már kézen lévő idegsérülés varratát végezték, 1968-ban pedig az első sikeres végtagrész visszaültetés (replantatio) is megtörtént. A módszerrel nemcsak ideg- és érsérülések láthatók el, hanem egyéb problémák megoldására bőr- izom- és más lebenyek ültethetők át úgy, hogy saját verő- és visszereiket a beültetés helyén mikroszkóp alatt csatlakoztatják a helyi erekhez, így biztosítva a jó vérellátást.


Az átültetés során először a befogadó helyen kell előkészíteni azokat az ereket, melyekre csatlakoznak majd a lebeny képletei. Ezután, vagy ezzel egy időben egy másik orvoscsoport leválasztja az átültetendő területet, amit aztán új helyére helyeznek és ereit a helyi erekhez varrják mikroszkóp alatt. A műtét utáni napokban nagyon lényeges a műtétileg fedett terület ellenőrzése, annak megfigyelése, hogy az elkészített ércsatlakozások működnek-e, azaz él-e a lebeny? (szín, hőmérséklet, stb.)

Végül egy érdekes kérdés: honnan ültethető át egy ilyen élő szövetdarab? A leggyakrabban: az alkar, lapockatájék, felkar, hát, has, lábhát megfelelő részeiről. Egy másik, talán még izgalmasabb mikrosebészeti eljárás a „leszakadt” végtag, vagy végtagrész „visszavarrása” (replantatio). Ha a végtag nem szakad le ugyan, de vérellátása az erek sérülése miatt károsodik, vagy megszűnik, szintén mikroszkópos műtétre van szükség.

Ezt revascularisationak (visszakapcsolás a vérkeringésbe) nevezzük. Fontos tudnivaló: visszavarrni csak megfelelően, hűtve szállított és viszonylag ép sebfelszínű végtagrészt lehet. Durván roncsolt sérülésnél sajnos nincs esély a helyreállításra. A helyes szállítás a következő: A levágott, -szakadt ujjat, végtagrészt nem kell a helyszínen megtisztítani! Steril gézlapba csomagolva helyezzük egy vízmentesen lezárt műanyag tasakba.

Ezt a tasakot aztán hideg vízbe (zacskóba, vagy műanyag dobozba) rakjuk, amibe jégkocka, vagy jégakku kerül. Direkt jégre helyezni nem szabad, mert fagyási károsodást okozunk! Replantatio esetében természetesen az erek, idegek mellett minden egyéb alkotóelemet is helyre kell állítani. (csont, ín, bőr) A mikrosebészet, a mikroszkóp alatti munka speciális gyakorlatot igényel ezért ezzel külön kiképzett, gyakorlott orvoscsoportok foglalkoznak.


hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »