ESZKÖZ A SIKERHEZ – Fizioterápiás lehetőségek sportolóknál

Legelőször ismerkedjünk meg a fizioterápia fogalomrendszerével: A szó első része a görög füzosz szóból ered, ami természetet jelent, a fizioterápia tehát a természet energiáit használja a gyógykezelésben. A fizikoterápia már szűkebb fogalom, ebben az esetben kizárólag fizikai energiákkal történik a kezelés.

A fizikoterápia további területekre osztható. 1. A bevitt energiák szerint: elektroterápia (kis- és középfrekvenciás), magnetoterápia, mechanoterápia (gyógytorna, masszázs, ultrahang, stb.), hidroterápia, balneoterápia (termális ásványvíz használata), fototerápia (lézer, ultraibolya sugárzás, stb.), termoterápia (infravörös sugárzás, hőkezelések, iszapkezelések, stb.), klímaterápia (gyógyklíma, barlangkezelés), inhalációs terápia, dietétika.

A különböző kezelési módok között természetesen vannak átfedések. A fizioterápia direkt és reflexes úton fejti ki hatásait. Előbbi esetben az alkalmazás helyén mutatkozik az eredmény, a távoli hatásokban pedig az idegrendszer által közvetített reflexeknek van döntő szerepe. Milyen főbb hatásai vannak a fizioterápiának? Fájdalomcsökkentés, gyulladáscsökkentés, vérbőség-fokozás, izomlazítás, izomerősítés, mozgásjavítás, ezenkívül még néhány további specifikus hatás.

Fontos megjegyezni: a legfontosabb a gyógytorna, illetve mozgásterápia, ezeket egészíti ki a többi módszer. Az egyes kezelések további felosztása a következő: a kisfrekvenciás elektroterápiához tartozik a galvánáram kezelés, ami tulajdonképpen konstans egyenáram és elsősorban fájdalomcsillapító hatása van.

A szelektív ingeráram impulzusáram, ami izomösszehúzódást okoz, lényege a károsodott izom ingerlése. A magnetoterápia folyamatos és pulzáló mágneses erőterek használatát jelenti, többek között a csontheg képződés fokozására használatos. A mechanoterápia, gyógytorna pontos előzetes vizsgálat alapján összeállított mozgásgyakorlatokból áll. Lehet megelőző, gyógyító és helyreállító hatású. Más szempontból a tornakezelés lehet aktív (a sérült mozgatja a végtagot, izmokat), vagy passzív (a gyógytornász mozgat, tornáztat).

Az ultrahang mechanikai hullám, ami rezgésbe hozza a szöveteket, és úgynevezett molekuláris mikromasszázst eredményez. Végezhető víz alatt is, szövetlazítás, fájdalomcsillapítás, izomlazítás, értágítás érhető el vele. A hidroterápia a víz fizikai hatásait (felhajtóerő, nyomás, hőmérséklet) használja ki. A beteg a vízben könnyebben mozog, a víz hidrosztatikai nyomása pedig elősegítheti az ízületi és egyéb folyadékgyülemek felszívódását.


hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »