Infó a bejegyzésről:
2010. feb. 24.

Megtört lendület – a kézközépcsont sérülései

Boris Zarkovic a DKSE most szerződtetett horvát kézilabdázója máris legalább 6 hetes kihagyásra számíthat, miután a férfi juniorválogatott elleni felkészülési mérkőzésen kézközépcsonttörést szenvedett. A kézközépcsontok (metacarpusok) elhelyezkedésüknél fogva gyakran sérülnek.

A hajlító-, vagy csavaró (indirekt) erők következtében törhet a metacarpus középső, esetleg ízület közeli, vagy ízületi felszínt is érintő része. A törést direkt erők is létrehozhatják, a törési felszín lefutása lehet ferde, haránt, spirál, vagy darabos. A vizsgálat során a sérült csont felett duzzanatot, vérömlenyt látunk, nyomásérzékenység tapintható, észleljük a csont kóros mozgathatóságát, ropogását (crepitatio).

A két irányból készített röntgenfelvétel jól ábrázolja a sérülést. A kezelés típustól függően többféle lehet: A középső rész elmozdulásra nem hajlamos, stabil törése esetén a helyretétel után 4-5 hét gipszrögzítés szükséges. Úgynevezett konzervatív-funkcionális kezelést szoktak alkalmazni akkor, ha csak egy kézközépcsont törött (stabil, elmozdulásra nem hajlamos esetben) és a mellette lévők épek.

A módszer lényege, hogy összevarrt ujjú kesztyűben azonnal mozgatást-tornáztatást kezdenek. Ilyenkor a szomszédos kézközépcsontok stabilizálják a törést, megakadályozzák az elcsavarodásos, illetve szögletirányú elmozdulást. Műtéti kezelést az ízületet érintő, elmozdulásra hajlamos, darabos, többszörös, nagy lágyrészduzzanattal, vagy roncsolódással járó esetekben kell alkalmazni.

Külön kell említenünk egy speciális törésfajtát, az I-es (hüvelykujjhoz tartozó) kézközépcsont alapjának (basis) ízületi törését.(Bennet-törés) A metacarpus ezen része részt vesz a nyeregízület alkotásában, amelynek épsége kiemelten fontos a kéz működésének szempontjából. Biztosítja a hüvelykujj sokirányú – többek között a többi ujjakkal szembehelyező – mozgását. A Bennett-törés hüvelykujjra eséskor jön létre.

Olyan ficamos sérülés, ahol az ízületi felszín kis darabja a helyén marad ugyan, viszont az egész kézközépcsont a kézhát felé mozdul el, ami az izmok húzásának következménye. A helyretétel után a jó helyzet önmagában gipsszel nem tartható meg, elkerülhetetlen az operáció. A beavatkozás lehet fedett, bőrön át végzett, vagy felnyitásos dróttűzés, illetve lemezelés.

Az I-es metacarpus basis másik ízületi sérülése az úgynevezett Rolando-törés. Ilyenkor a törés vonala „T”, vagy „Y” alakú. Ebben az esetben szinte kizárólag műtéttel lehet jó eredményt elérni.


hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »