Baj van, doki? – a sportorvos feladatairól általában

A csillagvizsgáló rovat elindulása óta már nagyon sok sérülés- és betegségfajtát áttekintettünk, ami a sporthoz kapcsolódik, kapcsolódhat. Ideje arról is írni, hogy milyen szerteágazó feladatai vannak egy csapatnál, egyesületnél dolgozó sportorvosnak? A kérdésből sejthető, hogy nemcsak a mérkőzés (verseny) alatti teendők tartoznak ide.

Versenyek előtt meg kell vizsgálni a sportolókat, egészségi állapotukat folyamatosan jó szinten tartani és az előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrizni. Sérülés esetén a sportorvos felismeri annak típusát, elsősegélyben részesíti a versenyzőt a pálya mellett, gondoskodik – szükség esetén ¬– a kórházba szállításról, a megfelelő kezelésről. A gyógykezelés után szintén nagyon lényeges az utókezelés megszervezése és figyelemmel kisérése, hiszen ezen is múlik a végső gyógyulás. Ugyancsak a csapatorvos feladata az edzettségi állapot kontrollálása, a versenyzők megóvása a túledzettségtől.

Nagyon fontosak a helyes testsúly beállítása, és az ehhez kapcsolódó étrendi tanácsok. Ismerni kell azt, hogy milyen gyógyszerek alkalmazhatók egy-egy betegség, sérülés gyógyításában és melyek azok, amelyek a doppingszernek minősülnek. A testi egészség mellett a sportban óriási szerepe van a lélektani egyensúlyállapotnak. Erről ma már legtöbbször pszichológussal együttműködve gondoskodnak az egyesületek, vagy válogatott csapatok orvosai.

Külföldre utazáskor is jelentős szerepe van a „doki”-nak! Tisztában kell lennie azzal, hogy – az országban, ahová indulnak – milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő, hogy az esetleges védőoltásokról időben intézkedhessen. Ugyancsak lényeges ilyenkor a helyi ételek és pl. az ivóvíz milyenségének, a hygiéniai körülményeknek az ismerete. A csapatorvosnak gondolnia kell arra is, hogy repülőgéppel, távoli országba utazva, számolni kell az időeltolódással.

Ennek kellemetlen hatása úgy csökkenthető, hogy már az indulás előtt pár nappal megkezdjük az alvás, étkezések idejének fokozatos eltolását. A repülőgépen lehetőség szerint mozogjunk, sok folyadékot (ne alkoholt, vagy kávét!) igyunk. Az érkezés napján az ébrenlét fenntartása céljából magas fehérjetartalmú ételeket kell fogyasztani.

Visszatérve a „hagyományos” feladatokra: A sporteseményeken szükséges egészségügyi, orvosi ügyeleti feladatokat ¬– sportágakra lebontva – szigorú előírások szabályozzák. Ezekről és az egyéb speciális sportorvosi kérdésekről a későbbiekben lesz majd szó.


hozzászólások

Baj van, doki? – a sportorvos feladatairól általában bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. 1

    Egyetértek a fentiekkel, azt viszont kérdezem: miért nincs olyan előírás, hogy a csapatok mellett csak sportorvosi szakvizsgával rendelkező orvosok kaphatnak szerződést?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »