Infó a bejegyzésről:
2010. Júl. 21.

„Kétváll” a jégen – a kulcscsont körüli sérülések kezelése

E heti témánkat a jégkorong bajnokság adta: Tokaji Viktor, a dunaújvárosiak válogatott védője a Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésen egy ütközés során jobb oldali kulcscsont törést szenvedett, ráadásul a bal vállában is elszakadtak a szalagok. Mire e sorok megjelennek, a játékos már túl van a műtéten és várja a mielőbbi felgyógyulást, de az már biztos, hogy az áprilisi divízió 1-es világbajnokságot ki kell hagynia.

A kulcscsont törései közvetett, illetve közvetlen erők hatására jönnek létre, leggyakrabban haránt, vagy ferde, ritkábban darabos töréseket látunk. Legtöbbjük a csont középső harmadában keletkezik, jóval ritkábban a külső és a belső végénél. Már az első vizsgálatkor valószínűsíthető a sérülés, amit a röntgenfelvétel csak megerősít. A középső harmadban lévő törés kezelése legtöbbször konzervatív, műtét nélküli.

A helyretételt követően úgynevezett hátizsákkötés, illetve ennek megfelelő segédeszköz biztosítja a jó törésállást. A műtéti megoldást akkor kell választani, ha az elmozdulás olyan mértékű, hogy a konzervatív kezeléstől nem várható szövődménymentes gyógyulás. Kötelezően kell végezni akkor is, ha durván nyílt törésről van szó, vagy ha egyidejűleg a lapockán is instabil törés keletkezett. A beavatkozás során csavarokkal, lemezzel történik a rögzítés, újabban a kulcscsontba oldalról vezetett drótsínt is alkalmaznak – jó eredménnyel. Külső rögzítés ebben az esetben csak a sebgyógyulásig szükséges, utána elkezdhető a fiziotherápia és az óvatos mozgatás.

A külső csontvég törésének beosztása a kulcscsontot és a lapockát összekötő szalagokhoz viszonyított elhelyezkedésétől függ. A kezelés csak elmozdulás nélküli, vagy minimális elmozdulással járó esetekben konzervatív, egyébként műtét szükséges, erre az úgynevezett tűződrótos, húzóhurkos módszer alkalmazható. Utána szintén külső rögzítést kell viselni 3 hétig. A legritkább a belső csontvég törése, melynek kezelése döntően konzervatív, azaz műtét nélküli.

A másik gyakori sérülésfajta a kulcscsontot és a lapockát összekötő szalagok törés nélküli szakadása, az acromioclavicularis ízület sérülése. I, II és III-as fokozatát különböztetjük meg, attól függően, hogy a milyen mértékű a károsodás. Jellemző a nyomásérzékenység, súlyosabb esetben az elemelkedő kulcscsont jól tapintható, de helyére visszanyomható. Ezt a jelenséget zongorabillentyű-tünetnek hívjuk.

Enyhébb esetben az acromioclavicularis sérülést műtét nélkül, rögzítéssel kezeljük. A III-as típust operálni kell, a helyretétel után tűződrót-húzóhurok fixálja az ízületet, a teljesen elszakadt szalagokat pedig meg kell varrni. Mindkét válltáji sérülés esetében nagyon fontos a szakszerű utókezelés, a fémanyagok időben való eltávolítása.


hozzászólások

„Kétváll” a jégen – a kulcscsont körüli sérülések kezelése bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. 1
    Knap Sándor
    2012. jan. 27. | Válasz erre »

    Síbalesetet szenvedtem január 11-én.Eltört 3-rom bordám
    és ajobb kulcsontom.Senki nem közölte,hogy ez I-II-III
    FOKOZATÚ tőrés.Kaptam egy hátizsák kötést.Ezt meddig kell
    rajtam tartani és honnan tudom,hogy jó fort-e össze.E modszernél fel kell-e kötni a karomat.
    Köszönöm

  2. 2
    Szigetközi Béla
    2012. feb. 04. | Válasz erre »

    Azt szeretném kérdezni,hogy a nyílt kulcscsont törésnek mennyi a gyógyulási ideje műtét nélkül

  3. 3

    Üdvözlöm Dr. úr.
    Kulcsont sérülést szenvedtem. Valószínű akromioclavikulárist. Megkaptam az Ön által is leírt hátizsákkötést. Kéedezem azt,mi segítheti a gyógyulást?
    Az idevonatkozó cikk közérthető nagyon jól tájékoztat.
    Üdvözlettel: Mátyás

  4. 4
    Kudela István
    2015. nov. 15. | Válasz erre »

    Ismerősömnek három éve kulcscsont törése volt. Illetve még van, mert a kezelőorvosa úgy nyilatkozott, hogy nem jelent problémát, hogy a törött csontvégek egymástól függetlenül mozognak a vállban. Az egyébként nagy vitalitás, naponta több kilométert kerékpározó 56 éves hölgy időnként jelentős fájdalmakat él át e miatt. A békéscsabai kórház orvosa úgy tájékoztatta, hogy ezzel lehet együtt élni és nem javasol további beavatkozást. Én ezt abszurdnak tartom, hiszen a kulcscsontnak jelentős szerepe van, arról nem is beszélve, hogy szerintem a két függetlenül mozgó törött csontvég okozhat bármikor jelentős problémát. Hová lehet fordulni helyreállító műtét ügyében?

    • 5

      Ortopéd-traumatológus szakembert, esetleg vállspecialistát kell felkeresni, akivel konzultálni lehet a szóba jövő kezelésről.

  5. 6
    Vàradi Ròbert
    2016. okt. 15. | Válasz erre »

    Amerikàba kulcscsont törèst szenvedtem. Kerèkpàros baleset soràn. Megröngeneztèk ès azt mondta az orvos hogy tökèletesen tört el összeèr a csont ès semmit nem mondott hogy csinàljak
    Illetve hogy tegyek rà. Ô màrmint az orvos sem csinàlt semmit. Nem tudom kössem fel vagy nem? Milyen pòzba aludhatok? Szabad ràfeküdni?

    • 7

      Kedves Róbert! Pontos válaszhoz személyes vizsgálat és a röntgenfelvétel megtekintése szükséges. Üdvözlettel: Dr. Boross

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hírek, érdekességek

A legjobb zenék, Dr. Boross kedvencei – már CD-n is!

2014. dec. 05.1 hozzászólás

A Dr. Boross kedvenceit tartalmazó válogatás CD-t az alábbi üzletekben és webáruházakban vásárolhatja meg: Lemezkuckó CD bolt – http://lemezkucko.hu/ Rockdiszkont CD bolt – http://www.rockdiszkont.hu/ CDBT … Tovább a bejegyzéshez »

Dr. Boross rendel!

2014. Már. 03.34 hozzászólás

Dr. Boross rendel – zenés műsorom 2011 és 2018 között volt hallható a Lánchíd Rádióban, minden hétköznap délután, 2 és 4 óra között! A hatvanas, … Tovább a bejegyzéshez »

Várom Önöket magánrendelésemen!

2014. Már. 03.4 hozzászólás

Szeretettel várom kedves jelenlegi és leendő Pácienseimet ortopéd,- kéz- és baleseti sebészeti magánrendelésemen! Az Affidea Mammut Egészségközpontban a mozgásszervi betegségek korszerű vizsgálatát és kezelését biztosítom … Tovább a bejegyzéshez »